Makanan Kegemaran Di Kuching Sarawak
Kuching adalah sebuah daerah mahupun salah
satu kota raya di Sarawak. Disinin saya ingin menceritakan tentang Lima jenis
makanan yang saya gemar yang terdapat di Kuching. Sememangnya terdapat pelbagai lagi jenis hidangan makanan yang ada di Kuching Sarawak namu lima makanan ini amat menarik minat saya π
Kek Lapis Sarawak. Sinonim dengan kek yang
berlapisan dan sangat popular di Sarawak, Kek Lapis Sarawak juga menjadi
pilihan utama hidangan kepada tetamu apabila menjelang musim perayaan. Terdapat
pelbagai corak yang berlapisan, perisa yang pelbagai dan
juga warna yang membolehkan para membeli untuk mencuba dahulu sebelum membeli
perisa dan corak pilihan hati. Harga Kek Lapis Sarawak pula dijual bergantung
kepada jenis corak, bahan dan saiz kek.π₯π₯
Mee Kuching atau lebih dikenali sebagai Mee
Dawai Rangup juga merupakan makanan yang tidak menandingi Laksa Sarawak dan Mee
Kolok Sarawak. Oleh kerana mee ini dihidangkan dalam keadaan keras dan ranggup
mee ini diberi nama Mee Dawai oleh penduduk setempat. Mempunyai tarikan perisa
yang tersendiri, Mee Kuching atau Mee Dawai juga boleh didapati di kebanyakan
kedai makan sekitar Kuching.π
Kolok Mee atau Mee Kolok merupakan makanan
yang bukan berasal dari Sarawak namun telah dibawa masuk oleh masyarakat cina
yang dikenali sebabagi Cina Sarawak ketika mereka berhijrah ke Sarawak. Mee ini
turut menjadi hidangan utama di kalangan penduduk Sarawak malah di kedai
makanan melayu sarawak. Panggilan Mee Kolok ini tetap digunakan oleh masyarakat
melayu di Sarawak, bagi masyarakat Iban Sarawak lebih sinonim untuk mengelar
mee ini sebagai Mee Rangkai dan Mee Kering.π΄
Laksa Sarawak, laksa yang bergitu berbeza
dengan laksa-laksa yang terdapat di Semanjung Malaysia. mee, rasa, juga bahan
yang digunakan untuk menyediakan Laksa Sarawak amat berbeza dan kuah Laksa
Sarawak yang kelihatan seperti kari namun tidak terasa seperti kari yang memberi
kelainan untuk memiliki rasa yang tersendiri. Tambahan daging atau ayam rebus,
undang, hirisan telur, dan bahan-bahan lain mengikut cita rasa yang
dikehendaki.ππ
Manok Pansuh atau Ayam Pansuh adalah
makanan tardisional Kaum Iban dan Bidayuh di Sarawak yang menjadi hidangan
utama ketika musim perayaan Hari Gawai. Daging ayam yang telah di cuci dan
dimasukkan kedalam buluh bersama air suling yang kemudiannya nanti akan
dijadikan sebagai kuah masakan pansuh. Sayur bandung juga berfungsi sebagai
penutup mulut buluh semasa proses memanggang ayam pansuh di bara api. Hidangan
ini juga boleh di dapati kedai masakan Melayu Sarawak dan ianya juga terkenal
di barat Kalimantan Indonesia.ππ
Comments
Post a Comment