Kek Batik
๐ง๐ญKek Batik adalah sejenis kek yang amat ringkas dan sememangnya tidak memerlukan penggunaan ketuhar. Pembikinan
kek ini juga hanya memerlukan campuran biskut marie
bersamaan coklat cair atau sus pekat yang dicampur dengan milo dan serbuk koko.
Kek Batik juga menjadi pilihan utaman ketika menjelang musim perayaan di Sarawak
sepertinya Hari Raya dan Hari Natal.
Asal-usul kek ini tidak dapat dipsatkan. Ianya
seakan-akan hedgehog slice dan kek biskut coklat prince wiliam yang terkini
walaupun menggunakan pelbagai bahan yang berbeza. Berikutan Malaysia dan brunei
pernah menjadi tanah jajahan British, kek batik ini dipercayai diperkenalkan
oleh British.
Berikut merupakan laman resepi Kek Batik yang
boleh saya jadikan sebagai kongsian bersama ๐๐๐
๐Selamat Mencuba ๐ฏ
Comments
Post a Comment