Kek Batik



๐Ÿง๐ŸญKek Batik adalah sejenis kek yang amat ringkas dan sememangnya tidak memerlukan penggunaan ketuhar. Pembikinan kek ini juga hanya memerlukan campuran biskut marie bersamaan coklat cair atau sus pekat yang dicampur dengan milo dan serbuk koko. Kek Batik juga menjadi pilihan utaman ketika menjelang musim perayaan di Sarawak sepertinya Hari Raya dan Hari Natal.

Asal-usul kek ini tidak dapat dipsatkan. Ianya seakan-akan hedgehog slice dan kek biskut coklat prince wiliam yang terkini walaupun menggunakan pelbagai bahan yang berbeza. Berikutan Malaysia dan brunei pernah menjadi tanah jajahan British, kek batik ini dipercayai diperkenalkan oleh British.
  


Berikut merupakan laman resepi Kek Batik yang boleh saya jadikan sebagai kongsian bersama ๐Ÿ‘€๐Ÿ‘€๐Ÿ‘€


๐Ÿ’•Selamat Mencuba ๐Ÿ‘ฏ

Comments